Cheyenne van Gellekom-Hartenhof: "Be a voice, not an echo!"

Rolf Blankemeijer

“Ik blus graag brandjes. Met water of met woorden.” Aan het woord is Cheyenne van Gellekom-Hartenhof, Adviseur Bodemdesk bij PWN en kaderlid bij vakbond CNV. In die laatste rol is Cheyenne betrokken bij het komende cao-overleg.

Cheyenne

Cheyenne: “Als adviseur bij de Bodemdesk van PWN geef ik adviezen aan PWN, medewerkers en aannemers als er ergens in de grondwerkzaamheden moeten worden verricht. Doel is dat mensen veilig hun werk kunnen gaan uitvoeren en dat de impact daarvan op het milieu minimaal is. Naast mijn werk ben ik ook kaderlid en de voorzitter van de Bedrijfsledengroep van vakbond CNV bij PWN. Ik help graag andere mensen. Naast mijn werk voor de Bodemdesk van PWN en mijn werk voor het CNV ben ik ook nog parttime brandweervrouw. Ik blus dus continu brandjes. Soms met water, soms met woorden.”

De stem van de medewerker tijdens het cao-overleg
In het komende cao-overleg worden de werknemers vertegenwoordigd door de FNV en het CNV. Behalve de twee vakbondsbestuurders zitten er namens de vakbonden normaal gesproken ook nog twee kaderleden aan de cao-tafel. Tijdens het komende cao-overleg zijn namens het CNV twee kaderleden aanwezig. CNV-kaderlid Hans Smits stopt namelijk na dit cao-overleg en draagt dan het stokje over aan Cheyenne. Cheyenne is daarom dit keer nog samen met Hans en CNV-vakbondsbestuurder Marc Dorst aanwezig bij het cao-overleg. FNV-vakbondsbestuurder Marcelle Buitendam krijgt tijdens het cao-overleg ondersteuning van het kaderlid Michel Hupkens.

Cheyenne: “Ik ben al jaren geleden lid geworden van de vakbond omdat ik de rol van de vakbond heel belangrijk vind. Mijn motto is: “be a voice not an echo”. Ik speel daarom ook een actieve rol binnen de vakbond. Als lid van de Bedrijfsledengroep kan ik medewerkers adviseren als zij vragen hebben over bijvoorbeeld hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden of als zij problemen hebben met hun leidinggevende. Bij de vakbond heb ik cursussen gevolgd en ik heb me zelf ook goed ingelezen. Nu heb ik de kans om de cao-onderhandelingen van dichtbij mee te maken. Dat lijkt mij enorm interessant. “

Zowel de vakbonden als de werkgevers willen grote groepen van medewerkers betrekken bij het cao-overleg. Zo is er het initiatief genomen voor de website caodrinkwater.nl waar cao-partijen medewerkers informeren over de inhoud en het verloop van het cao-overleg.

Cheyenne: “Een goede cao is belangrijk voor iedereen, werkgevers en medewerkers. Een goede cao helpt om goede medewerkers aan te trekken en ook te behouden. Het is dan ook belangrijk dat zo veel mogelijk medewerkers daar bij betrokken zijn. Het mooiste zou zijn als alle medewerkers lid zouden worden van een vakbond. Mijn oproep is: ‘Maak het verschil, word lid!’. Ik vertegenwoordig de medewerkers in het cao-proces. Ik weet wat er leeft op de werkvloer. Het is belangrijk om dit mee te nemen in het cao-proces. Ik denk dat werkgevers niet altijd precies weten wat er nou precies onder de mensen leeft. Mensen vertellen ook niet altijd alles aan hun werkgever, maar kunnen ondertussen wel met bijvoorbeeld financiële problemen of problemen met hun werkrooster zitten. Ik wil proberen om ook die geluiden aan de cao-tafel te laten horen zodat daar rekening mee kan worden gehouden.”

De huidige cao loopt op 31 december van dit jaar af. In de tweede helft van oktober gaat het cao-overleg weer van start.

Oog voor lagere, maar ook zeker voor middeninkomens
Cheyenne: “De loonsverhoging is ook dit keer een belangrijk onderwerp. Alle medewerkers hebben te maken met de gestegen kosten, het maakt daarbij niet uit of je jong of oud bent, dit raakt iedereen. Ik vond de oplossing van vorig jaar waarbij een nominale loonsverhoging was afgesproken wel heel mooi. Centen in plaats van procenten. Zo profiteren mensen met de laagste salarissen het meest. Zij hebben dat extra geld ook hard nodig. We moeten echter niet onderschatten dat de mensen met de middeninkomens het momenteel ook moeilijk hebben. Zij ontvangen geen toeslagen en kunnen geen gebruik maken van aanvullende overheidsmaatregelen, maar moeten wel alle kostenstijgingen betalen. Dat is niet makkelijk. We moeten daar in het komende cao-overleg ook voor die groepen van medewerkers oog voor hebben.”