Persconferentie 26 november: Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Met ingang van zondag 28 november, 05.00 uur, gelden er nieuwe regels om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Rijksoverheid - 930 px

Er wordt op de korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in met strengere maatregelen. Deze zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag - ook op het werk en op school - door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze regels gelden tot en met 18 december 2021. Op 14 december bekijkt het kabinet hoe het gaat en welke regels dan nodig zijn.

De regels in het kort:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga je bij anderen op bezoek? Krijg je bezoek, doe dan eerst een zelftest.
  • Werk thuis als dat mogelijk is. Lukt dat niet, houd dan ook op het werk anderhalve meter afstand.
  • Houd anderhalve meter afstand en draag een mondkapje in publieke ruimten. Iedereen van 18 jaar of ouder moet anderhalve meter afstand houden. Dit geldt ook voor beurzen en gebouwen waar je doorheen loopt. In grote zalen mogen niet meer dan 1250 mensen.
  • Tenslotte: Was vaak je handen, hoest en nies in de elleboog, geef niemand een hand. Zorg af en toe voor frisse lucht, zowel thuis als op kantoor. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid