Diverse financiƫle regelingen en belastingmaatregelen aangepast

Er zijn verschillende tijdelijke maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De belastingdienst heeft op 21 januari 2021 verschillende belastingmaatregelen voor ondernemers, werkgevers en consumenten aangepast op basis van het steunpakket.

Rijksoverheid - 930 px

Alle informatie over de financiële regelingen en belastingmaatregelen zijn na te lezen op de websites van de Rijksoverheid en de Belastingdienst.

Doorbetalen vaste reiskostenvergoeding tot 1 april 2021
Het kabinet heeft besloten dat thuiswerken door de coronacrisis geen invloed heeft op de vaste (reis)kostenvergoeding. De vaste vergoeding voor het woon werkverkeer hoeft daarom nog niet te worden aangepast. Tot 1 april 2021 mag de werkgever blijven uitgaan van het (reis)patroon van voor de coronacris waarop de vergoeding was gebaseerd. Voorwaarde hierbij is wel dat het recht op de deze vaste vergoeding vaststond op uiterlijk 12 maart 2020.

Verruiming werkkostenregeling
Voor werkgevers wordt de werkkostenregeling tijdelijk verder verruimd. Werkgevers mogen ook in 2021 maximaal 3 procent van de fiscale loonsom tot 400.000 euro (vrije ruimte) onbelast besteden aan de werkkostenregeling. Boven 400.000 euro geldt 1,2 procent. Bij overschrijding van de vrije ruimte geldt een eindheffing van 80%. De aard van de regeling verandert niet. Meer informatie over de verruiming van de werkkostenregeling is te lezen op de website van de Belastingdienst.

Onbelaste vergoeding mondkapjes
Mondkapjes bij reizen met openbaar vervoer behoren tot de werkelijke kosten van reizen vanwege de verplichting tot het dragen ervan en valt onder de gerichte vrijstelling. Deze regeling geldt vanaf 1 juni 2020 tot en met 1 april 2021. Meer informatie over de onbelaste vergoeding van mondkapjes is te lezen op de website van de Belastingdienst.