Arbeidsvoorwaardennota 2021-2022 FNV: 'Forse looneis en vaste baan centraal'

FNV presenteerde traditiegetrouw de dag voor Prinsjesdag de Arbeidsvoorwaardenagenda 2021-2022 met de inzet voor het aankomende cao-seizoen.

FNV logo 2021 - 765x300px

Naast een forse looneis – die neerkomt op een loonstijging tussen de acht en drie procent - veel nadruk op de vaste baan. Opvallend is dat de FNV ook toegang tot de werkvloer wil om naleving van de gemaakte afspraken te kunnen controleren. Inzet zal dan ook zijn om afspraken in de cao te maken die het recht van vakbonden op toegang tot de werkvloer te borgen.

De FNV rekent op de medewerking van werkgevers aan de cao-tafel nu zij ook het SER-MLT-advies hebben ondertekend. De problemen die de FNV signaleert zijn herkenbaar, maar of de voorgestelde oplossingen ook daadwerkelijk bijdragen aan het in balans brengen van de arbeidsmarkt? Laten we voor het in balans brengen van de arbeidsmarkt breder kijken dan het SER-MLT-advies en ook het advies van de Commissie Regulering van Werk meenemen naar de cao-tafel.

Vijf speerpunten in de arbeidsvoorwaardennota:

  1. Zeker werk
    De vaste baan is het uitgangspunt. Is het werk meer dan negen maanden in het jaar beschikbaar, dan is er sprake van structureel werk en moet het werk worden aangeboden als vaste baan. Meer vaste banen leidt niet alleen tot inkomenszekerheid, meer betrokken medewerkers bij de organisatie, de cao en arbeidsvoorwaardenvorming. Werkgevers investeren ook meer in medewerkers met een vaste baan. Flexwerk mag alleen nog bij ziek en piek. Het flexwerk dat er nog is moet beprijsd worden. Flexkrachten moeten gelijk worden beloond voor hetzelfde werk. Flexwerk is alleen nog toegestaan door middel van tijdelijke contracten in dienst bij de werkgever of uitzendwerk voor een maximum duur.

    Volgens de FNV is er alleen ruimte voor de zzp’er voor projecten of specialistisch werk dat in de organisatie niet voorhanden is. Als de zzp’er wordt ingezet, dan alleen tegen een ‘fatsoenlijk tarief’.

  2. Eerlijk inkomen
    De looneis:
    - Inflatiecorrectie +
    - 100 euro bruto per maand
    - Minimaal 14 euro per uur
    - Vanaf 18 jaar vakvolwassen loon

    Specifiek wil de FNV inzicht verkrijgen in het salaris van medewerkers die boven cao worden beloond. De hoogste baas mag maximaal twintig keer het salaris van de laagstbetaalde medewerker ontvangen. Voor (semi) overheid moet de Balkenende norm worden gehanteerd.

  3. Voldoende kwaliteit, grip en zeggenschap
    De FNV vindt dat de werkdruk moet worden aangepakt. Meer autonomie en zeggenschap gaat over werkinhoud, roosters en arbeidstijden. FNV gaat inzetten op het recht op onbereikbaar zijn en het recht op vaste vrije dagen. De plek van het werk mag, daar waar het kan, flexibel zijn. Als thuiswerk tot de mogelijkheden behoort horen daar uiteraard faciliteiten en vergoedingen bij.

  4. Gezond met pensioen
    De FNV blijft inzetten op het generatiepact met volledige herbezetting zodat er ruimte vrij moet komen voor jongeren. Ook het maken van afspraken om drie jaar voor de AOW-leeftijd te kunnen stoppen met werken staat weer op de agenda. Dat geldt ook voor het stoppen na 45 dienstjaren in een zwaar beroep. Voor medewerkers met een zwaar beroep moet daarnaast een kortere voltijdsnorm gelden.

  5. Inclusieve arbeidsmarkt
    Het aantal garantiebanen moet nog verder worden uitgebreid, zeker in de publieke sector. Een inclusieve arbeidsmarkt vraagt om een inclusieve cao. FNV zet daarnaast in op sociale veiligheid op de werkvloer zonder discriminatie en gelijke beloning van mannen en vrouwen.