Persconferentie: 'Nieuwe stappen naar het oude normaal'

Vanaf 25 september vervalt de verplichte anderhalvemetermaatregel. De horeca kan dan op maximale capaciteit open en alle evenementen zijn weer toegestaan. Thuiswerken is niet verplicht, maar wenselijk.

Rijksoverheid - 930 px

Alleen met een coronatoegangsbewijs kunnen mensen (iedereen vanaf 13 jaar) deelnemen aan evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en professionele sportwedstrijden) en vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters). Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

Horeca
In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.

Iemand ontvangt het coronatoegangsbewijs na volledige vaccinatie of met een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen.

Basisregels blijven
Veel maatregelen verdwijnen, maar de basisregels blijven onverminderd van belang, ook als iemand al gevaccineerd is. De basisregel van verplicht anderhalve meter afstand houden verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft anderhalve meter de veilige afstand. Deze basisregel helpt aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes dragen hieraan bij.ThuiswerkenHet advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjes in het OV en op luchthavens
Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die eventueel door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in, vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Onderwijs
In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs. In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen. Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Reizen
Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Informatie voor reizigers zijn te vinden op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Bron: persbericht Rijksoverheid