Kabinet neemt een bewust risico: vier versoepelingen, maar avondklok blijft van kracht

Op dinsdagavond 23 februari 2021 gaf het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie over de stand van zaken omtrent de coronamaatregelen. De avondklok wordt met drie weken verlengd tot en met 15 maart, maar er worden vier versoepelingen toegepast.

Rijksoverheid - 930 px

Premier Rutte: "We zijn op weg naar een stapsgewijze open samenlevering. Onderweg naar meer ruimte en minder beperkingen. We nemen een bewust risico, maar we durven het als iedereen zich extra goed aan de basisregels gaat houden. Ons gedrag doet ertoe!"

De vier versoepelingen:

  • Vanaf 1 maart 2021 gaan de scholen in het middelbaar en voortgezet onderwijs weer open. Hoe dit vormgegeven wordt moet nog worden uitgewerkt. Leerlingen gaan minimaal één dag in de week naar school, waarbij als hoofdregel de 1,5 meter afstand geldt. Wordt een leerling positief getest, dan gelden dezelfde afspraken als voor de basisscholen. De uitzonderingen blijven van kracht.
  • Contactberoepen, zoals kappers, nagelstudio’s, maar ook rijscholen mogen vanaf 3 maart weer open. Wel gelden er strenge afspraken, zoals het werken op afspraak.
  • Winkels mogen op afspraak open; bestellen en afhalen mag ook. Maximaal twee klanten per verdieping, en vier uur van tevoren een afspraak maken is noodzakelijk. Grote bedrijven kunnen meer steun verwachten.
  • Het buiten sporten wordt weer toegestaan in groepen. Dat geldt voor jongeren tot en met 27 jaar; nu geldt een leeftijdsgrens van 17 jaar.