Maatregelen tegen corona blijven gelden

De derde golf begint zichtbaar te worden in Nederland. De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt. Daarom verlengt de overheid het bestaande pakket van maatregelen tot en met 20 april. Alleen de avondklok wordt vanaf 31 maart met één uur verkort.

WENB_3-corona

Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Reisadvies verlengd
Het bestaande advies om niet te reizen naar het buitenland tenzij strikt noodzakelijk blijft van kracht tot en met 15 mei.

Zelftesten
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer één dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst op 26 april en alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning van de overheid heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Verlenging corona-maatregelen
Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, dan kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Bron: Rijksoverheid