Lockdown wordt verlengd

De corona-situatie blijft zorgelijk. Het aantal besmettingen per dag neemt wel af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Nieuwe varianten van het coronavirus winnen echter snel terrein in Nederland. De overheid heeft in haar persconferentie van vanavond laten weten dat een aantal coronamaatregelen iets wordt versoepeld. De basisscholen gaan volgende week weer open en winkels krijgen wat meer mogelijkheden om bestellingen te leveren. De avondklok blijft voorlopig nog gehandhaafd.

WENB_3-corona

Scholen en kinderopvang
Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden.

De middelbare scholen blijven in ieder geval tot 1 maart dicht. De school blijft open voor onder andere examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie. Het RIVM heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om de verspreidingsrisico’s verder te verkleinen, zodat scholen straks verantwoord kunnen heropenen.

Bestellen en afhalen
Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Per 10 februari is het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel.

Avondklok
De avondklok geldt tot en met 10 februari 04:30 uur. Het kabinet vraagt het OMT om advies over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen. Op basis van dat advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken.

Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen
In principe werkt iedereen volledig thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Bezoek thuis
Per dag mag thuis maximaal één gast van 13 jaar of ouder worden ontvangen.

Bron: website Rijksoverheid