Nieuwe versoepelingen lockdown volgens de routekaart tot 15 juni 2020

Premier Rutte heeft gisteravond tijdens de persconferentie de nieuwe stappen naar de 'terugkeer naar meer nabijheid' bekendgemaakt. Het aantal besmettingen en mensen op de IC's nemen af, dus kan voorzichtig geprobeerd worden om stapsgewijs een 'nieuwe normale' situatie te bereiken. Rutte gaf aan dat we vertrouwen mogen hebben, maar dat we waakzaam moeten blijven.

Rijksoverheid - 930 px

Restaurants, cafés, musea en concertzalen mogen vanaf 1 juni weer beperkt open. De limiet daarbij is maximaal 30 gasten, na afspraak, binnen het gebouw. Voor terrassen en samenkomsten in de open lucht gelden geen limieten, maar moeten mensen die niet tot een gezin behoren op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Het primair onderwijs gaat op 8 juni weer volledig open en middelbare scholen, mbo’s en hbo’s gaan vanaf 2 juni weer beperkt beginnen.

Voor alle gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek geldt een beperkte gezondheidscontrole aan de ingang. Het Openbaar Vervoer hervat de normale dienstregeling, maar bussen en treinen kunnen slechts 40 procent van het normale aantal passagiers vervoeren. De passagiers moeten wel verplicht een mondkapje dragen. Voor kantoorwerkzaamheden was het advies van Rutte heel simpel: werk tot 1 september zoveel mogelijk thuis!

De overheid werkt nog aan de ontwikkeling van een 'dashboard', waarin gegevens van ziekenhuizen, testuitslagen en over het gedrag van burgers worden opgenomen. Met dit dashboard kunnen eventuele nieuwe uitbraken van het coronavirus worden gemonitord en kunnen acties worden ondernomen om een uitbraak in te dammen.