Maatregelen ter bestrijding coronavirus verder aangescherpt

Het kabinet heeft op 23 maart 2020 de regels om de coronacrises te bestrijden verder aangescherpt. Het roept op niet te vergaderen en thuis te blijven als er een zieke huisgenoot is.

Rijksoverheid - 930 px
  • De maatregel om thuis te blijven wordt extra benadrukt. Het kabinet gaat ervan uit dat mensen die kunnen thuiswerken, dat ook daadwerkelijk doen. Naar buiten voor een boodschap of een ommetje mag, mits de afstand van anderhalve meter tussen mensen aangehouden wordt. Liefst alleen en dus niet in een groep.

  • Mensen die kuchen, hoesten en/of verkouden zijn, moeten thuisblijven. Wanneer een huisgenoot koorts krijgt, moet vanaf nu iedereen in dat huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

  • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni 2020, ook die met minder dan 100 mensen. Dit betekent dus ook geen vergaderingen of bijeenkomsten op kantoren en andere werkplekken waarbij mensen fysiek aanwezig zijn.

  • Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om gebieden aan te wijzen om groepsvorming tegen te gaan. Handhavers kunnen (bestuurlijke) boetes uitdelen aan personen en bedrijven die zich niet aan de regels houden. Voor bedrijven kunnen de boetes oplopen tot 4.000 euro, voor mensen tot 400 euro per overtreding.