Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het gaat heel langzaam weer de goede kant op met de indamming van het coronavirus. Premier Rutte ziet wel licht aan het einde van de tunnel maar we zijn er nog niet. Het kabinet versoepelt daarom slechts mondjesmaat de lockdownregels.

Rijksoverheid - 930 px

In de persconferentie van 17 november gaf premier Mark Rutte aan dat het het aantal coronabesmettingen daalt. De tweede coronagolf lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn, maar het risico van een derde golf is levensgroot. De hoop op een lockdownvrije Kerst is kleiner geworden.

De gedeeltelijke lockdown wordt voortgezet. De regels worden na de verzwaring van de lockdown, twee weken geleden, ietsjes versoepelt. Begin december beslist het kabinet of de huidige maatregelen kunnen worden aangepast.

Testen
Vanaf 1 december kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting. Dus als de CoronaMelder-app een melding geeft over een besmettingsrisico, of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Vanaf dat moment gaat diegene in quarantaine. Na 5 dagen kan hij of zij zich laten testen en bij een negatieve test kan de quarantaine worden opgeheven.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Op 1 december 2020 gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

De gewijzigde maatregelen vanaf 19 november 2020

• Thuis mogen maximaal 3 personen per dag worden ontvangen.
• Buitenshuis mogen maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
• In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
• Musea en bibliotheken gaan weer open

Bronnen

Rijksoverheid: persconferentie 17 november 2020

Rijksoverheid: Informatie voor de werkgever