Mogelijkheid doorbetalen vaste vergoeding woon werkverkeer stopt per 2021

Rolf Blankemeijer

Op 29 september 2020 heeft de Staatssecretaris van Financiën een geactualiseerd besluit ‘Besluit noodmaatregelen coronacrisis’ gepubliceerd. Hiermee komt een einde aan de mogelijkheid om medewerkers toch een vaste vergoeding woon werkverkeer te geven ook als deze medewerkers als gevolg van de coronacrisis thuis werken in plaats van op kantoor.

Rijksoverheid - 930 px

Op 15 april 2020 werd het eerste 'Besluit noodmaatregelen coronacrisis' gepubliceerd, met daarin de tijdelijke versoepelingen van verschillende fiscale regelingen. Een van de versoepelingen betreft de vaste vergoeding woon werkverkeer tijdens de coronacrisis. De werkgever mag de vaste vergoeding woon werkverkeer doorbetalen ook al werkt de medewerker als gevolg van de coronacrisis geheel of gedeeltelijk thuis. Een voorwaarde daarbij is dat deze regeling voor 13 maart 2020 met de medewerker is overeengekomen.
In de actualisatie van het Besluit noodmaatregelen coronacrisis laat staatssecretaris Vijlbrief weten dat deze versoepeling van de fiscale regeling m.b.t. de vergoeding woon werkverkeer alleen geldt voor 2020 en dus per 1 januari 2021 komt te vervallen.

Het vervallen van de noodmaatregel betekent dat werkgever die de medewerker een vaste vergoeding woon werkverkeer wilt geven volgend jaar het werkelijk reispatroon woon-werk van de medewerker moet vaststellen. De woon werkvergoeding moet dan worden gebaseerd op het werkelijke reispatroon van de medewerker zoals die van toepassing is vanaf 1 januari 2021.

Bron: Besluit van 29 september 2020, nr. 2020-19833