Verlenging coronamaatregelen met kleine aanpassingen

Een verruiming van de lockdown vindt het kabinet nog niet verantwoord. Alle maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. Wel worden correcties gedaan op de bestaande maatregelen. Dat was de uitkomst van de persconferentie van maandag 8 maart 2021.

Rijksoverheid - 930 px

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. Een aantal maatregelen worden per 16 maart aangepast. Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat na 30 maart mogelijk is.

De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Avondklok verlengd tot 31 maart 04.30 uur
  Inwoners moeten tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnenblijven. Tijdens de verkiezingen gelden uitzonderingen. 
 • Reisadvies verlengd tot en met 15 april
  Reizen wordt tot en met 15 april ontmoedigd en alleen toegestaan indien dit noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Kleine aanpassingen van maatregelen
Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen:

 • Zwemles
  Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.
 • Winkelen op afspraak
  Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Maximaal mogen 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.
 • Sporten
  Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarde is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.  
 • Inreisverbod verruimd
  Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Daarnaast doet het kabinet kleine aanpassingen aan maatregelen die eerder ingaan dan 16 maart:

 • Bezoekregeling verpleeghuizen
  Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in. 
 • Reizen vanuit VK
  Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt dit verbod niet meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart
Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Alle informatie over corona inclusief maatregelen zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Corona Rijksoverheid 09032021